woensdag 21 november 2012

21-11-2012

Afgelopen maandag ben ik begonnen met de opleiding om straks thuis hemodialyse te kunnen gaan doen. Maandag hoefde ik alleen nog maar te kijken met daarbij heel veel uitleg! Wist er naderhand niet veel meer van, maar is ook niet zo gek natuurlijk. Vandaag mocht ik weer en nu moest ik zelf al de machine opbouwen met hulp uiteraard. De verpleegkudnige zei wat ik moest doen en ik voerde het dan uit. Door het te doen leer ik het toch sneller en sla ik het beter op.
Daarna moest ik gaan leren, hoofdstuk 1! Weer bijna in de schoolbanken dus...moet nu leren hoe alle dingen heten op de machine! En toen ik dacht dat ik het redelijke kende en de verpleegkunde het na vroeg bleek het toch nog best wel moeilijk te zijn! Op het einde bij het afsluiten moest ik ook direct leren afdrukken. Eerste pakte ik namelijk over van de verpleegkundige. Het bloed stroomde eruit...haha, foutje! Nog veel oefenen dus.
Ook hebben we naar de naalden gekeken, het zijn twee verschillende en er moet nog besloten worden welke ik ga gebruiken. Mocht ze al mee naar huis nemen, maar ik vind het allemaal best spannend, dus dat laten we nog even zitten.
 
Verder gaat het best redelijk. Bloeddruk is al veel lager dan eerst, maar hoe langer ik geen pillen inneem, hoe hoger de bloeddruk weer wordt, dus ik ben nog wel steeds afhankelijk van de pillen, terwijl die er toch wel een keer vanaf moeten. Maar goed, de bloeddruk is dus niet meer zo schrikbarend hoog als eerst, daar ben ik al lang blij mee!
Van de jicht heb ik nu geen last, omdat ik iedere dag een pil in neem tegen de jicht, maar die mag ik niet blijven slikken, maar ook dit is voor nu even oke.
Verder is het allemaal best confronterend om te zien hoe afhankelijk ik ben van de machine! Als die er niet was geweest had ik toch echt een dik probleem. En zo ben ik niet alleen afhankelijk van de machine, maar ook van de verpleegkundigen die werken op de dialyse (wat als die er niet waren?). De fabrieken die in het buitenland de materialen produceren (wat als die er niet waren?). Allemaal dingen waarbij ik moet proberen om er niet te veel over na te denken, maar af en toe schiet het natuulijk wel door je hoofd!
Maar....nu ga ik eerst lekker mijn verjaardag vieren!


2 opmerkingen:

 1. Wat ben je toch ook een kanjer hè! Morgen inderdaad lekker je verjaardag vieren, wordt leuk!
  X Anke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het toch een heftige blog en wat staan er veel dingen in die heel begrijpelijk zijn waar je weet dat je niet over na moet denken, maar wat niet anders kan dan zo nu en dan diep van binnen landen en er verdrietig, ongerust van worden. Sterkte meid!!!

  En ja die machine, het aansluiten, het leren, het afsluiten een hele opgave, maar straks wel iets meer vrijheid

  Hele fijne verjaardag, gefeliciteerd!!

  Groetjes Sabine

  BeantwoordenVerwijderen