Uitleg Bloedwaardes

Kreatinine, Als het lichaam eiwit verteert blijft er kreatinine ovver. De nieren halen die kreatinine uit het bloed en zorgen ervoor dat het met de urine wordt uitgeplast. Eén van de manieren om te zien of de nieren goed werken, is de bepaling van de concentratie kreatinine in het bloed. Is deze concentratie te hoog, dan werken de nieren niet goed.
Normaal waarde vrouw: 60-100


Ureum,  dit is een afbraakproduct van de eiwithuishouding. De nieren halen het ureum uit het bloed en zorgen dat het uitgeplast wordt. Bij nierpatiënten gebeurt dit niet of onvoldoende. Daardoor blijft het ureum onbedoeld in het bloed zitten. Dit kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen.
Normaal waarde: 2,5-7,5


Hemoglobine (HB), is een ijzer bevattende, rode kleurstof in de rode bloedcellen van het bloed die zuurstof kan binden. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Als het hemoglobine gehalte van het bloed abnormaal laag is kan het bloed niet voldoende zuurstof transporteren. Dit wordt bloedarmoede (anemie) genoemd.
Normaal waarde vrouw: 7,5-10

Natrium: Natrium is een mineraal. Het regelt het bloedvolume en heeft invloed op de bloeddruk. Hoe hoger de concentratie natrium, hoe hoger de bloeddruk. Als de bloeddruk te hoog is, is een zout beperkt dieet nodig.
Normaal waarde: 135-145

Kalium: Kalium is een mineraal. Het lichaam heeft kalium nodig om zenuwprikkels over te kunnen brengen en het zorgt voor de waterhuishouding in het lichaam. De nieren halen het teveel aan kalium  uit het bloed en zorgt dat het wordt uitgeplast. Bij nierpatiënten werkt dat systeem niet goed. Daardoor blijft er te veel kalium in het bloed achter. Dat kan tot hartklachten leiden. Een nierpatiënt heeft een kalium beperkt dieet nodig. 
Normaal waarde: 3,5-5

Fosfaat: Fosfaat is een mineraal. Dit  is nodig voor de botten en zorgt voor de zuurgraad in het bloed. Het fosfaat wordt door de nieren uit het bloed gehaald en uitgeplast. Bij een nierpatiënt werkt dat systeem niet goed. Hierdoor blijft er teveel fosfaat in het bloed zitten waardoor er kans is op botproblemen en aderverkalking. 
Normaal waarde: 0,9-1,5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten