vrijdag 7 december 2012

7 december 2012

Het kan allemaal snel veranderen!
 
Om de zoveel tijd meten ze op de dialyse een 'shuntflow', dan kijken ze hoe snel het bloed door de shunt heen stroomt. Twee weken geleden was deze 1000, vorige week 700 en afgelopen woensdag 400 (dat is tegen de ondergrens, het bloed gaat dan niet krachtig genoeg meer door de shunt). De flow nam dus zeer snel af! Dus overleg en kreeg donderdag meteen een duplex onderzoek. Dan kunnen ze het middels een echo beter zien wat er aan de hand is. Er bleek een 'flapje' in de shunt te hangen?! Zei de laborante tegen mij, ik zag het zelf ook. 's avonds om 17.30uur belde de dokter mij of ik al iets van iemand had gehoord uit het ziekenhuis. Nee, dat had ik nog niet. Dus ze vertelde dat ze had geregeld dat ik een angiografie kreeg vrijdag (vandaag dus). Dan maken ze foto's van de shunt van binnen uit. En als het dan kon, deden ze meteen dotteren en als het niet kon hadden ze sowieso dat onderzoek nodig voor verdere vervolgstappen. Alleen het was zo dat de dokter officieel nog niets had gehoord van de radiologie en ik ook niet, ze zag alleen in de pc staan dat ik vrijdag om 12uur ingepland stond. Dus ik moest vanochtend nog een telefoontje krijgen en anders zelf op tijd aan de bel trekken.
Vanochtend belde de dokter zelf gelukkig op. Bij de radiologie dachten ze dat ik opgenomen lag dus dat ik zo opgeroepen kon worden als ik aan de beurt was....hihi, niet dus! Dus taxi gebeld of ze mij op konden halen en na 10 minuten stonden ze er al, netjes!
 
Was ondanks de sneeuw toch best snel in Nijmegen. Daar kreeg ik een OKjasje aan, kreeg pré medicatie en mocht in bed kruipen, dus voelde me meteen helemaal patiënt. Om iets voor 12 werd ik weg gebracht, maar ik moest daar nog een uur wachten. Het liep uit bij een andere patiënt! Maar uiteindelijk mocht ik dan toch mee. Was best spannend, want ik wist niet wat ze gingen doen. Kreeg eerst verdoving en daarna prikte ze in de arm, in de shunt, en via die naald voerde ze er een lijn in met contrastvloeistof. Eerst werden er foto's gemaakt. De dokter kwam er maar moeilijk doorheen, dus de shunt zat goed dicht! Er moest dus gedotterd worden. Het ballonnetje werd 2x opgeblazen en toen was het klaar :). Rond 14.30uur kon ik weer terug naar de dialyse.
 
Alles stond al klaar, dus hoefde dit keer niet zelf de machine op te bouwen. Hoefde maar te gaan zitten. Het slangetje van het dotteren zat er nog in en dan dialyseren ze daarop met twee pompen en dus een naald (slang). Normaal is het een pomp en twee naalden.
 
Ik voel de shunt nu heel goed, dus hoop dat het zo blijft! Maandag weer een shunt flow meting en woensdag opnieuw een duplex onderzoek. Bij nieuws laat ik het weten.
 

1 opmerking:

 1. Dat is me weer een heel verhaal zeg.....

  En allemaal ook zo goed geregeld, jij zit lekker thuis en zij denken dat je opgenomen bent..NOT!!!

  Succes er mee, fijn datje hem nu goed voelt en hopen dat dit zo blijft. We duimen.

  Fijn en rustig weekend!

  Groetjes Sabine

  BeantwoordenVerwijderen